Töltés
 • ADÓSZÁM: 18383128-2-04
 • BANKSZÁMLASZÁM (otp): 11733003-20120849
 • E-MAIL: csabaiallatvedok.hu@gmail.com
 • Deviza (otp): 11763330-21777884
 • BIC (SWIFT) KÓD: OTPVHUHB
 • IBAN: HU21 1176 3330 2177 7884 0000 0000

Van más megoldás is!

torpe1TISZTELT GAZDI !


Segítettünk örökbe adni gazdánál született, anyjuk mellett nevelkedett kisállatot is, nem kívánt szaporulat esetén. Sajnos ezzel kapcsolatban vannak rossz tapasztalataink, melyek közül a legnagyobb problémát az jelenti, ha túl korán szakítják el anyjától a kisállatot, nem kapja meg az anyatejjel járó védettséget, mely súlyos betegségekhez vezethet.
Ezért kéréseink a következők:


 • kiskutyát is, kiscicát is legalább 2,5-3 hónapig tartsanak anyjuk mellett,
 • 6-8 hetes korban vigyék őket állatorvoshoz, kapják meg első védőoltásukat mely súlyos, sok esetben halálos betegség ellen nyújt védelmet,
 • a kisállatot oltási könyvvel kellene örökbeadni, de az egyesület anyagi háttere, valamint munkabírása is korlátozott, nem tudjuk vállalni a gazdánál nevelkedett állatok beoltatását,
 • segítünk az örökbeadásban, ne dobja ki a kis szerencsétleneket, és ne vigye őket a menhelyre, ott nagy a fertőzés veszélye !!!!
 • működjünk együtt! Szóljon nekünk, de tartsa még őket egy kis ideig, amíg sikerül gazdát találni nekik.tel: 06/30/3222-776

e-mail: info@csabaiallatvedok.hu


Utoljára, de a legfontosabb kérésünk: a nem kívánt szaporulat „kezelésének” leghatékonyabb módszere az IVARTALANÍTÁS.


Kérjük tegye meg, ivartalanítsa az anya állatot! Ha kell ebben is segítünk! Köszönjük az állatok nevében, hogy ebben a formában együttműködik velünk!


Mítoszok és tények – Az ivartalanítás előnyeiről


A házi húsevők túlszaporodása világszerte óriási probléma. A kóbor állatok száma, és az általuk közvetített megbetegítések között egyenes arányosság van. Veszélyességük a közlekedési balesetek okozásában is jelentős. Ivartalanítás az a beavatkozás, amivel megszüntetjük a nőstény állat tüzelési ciklusát, vagyis az oestrust. A kutyák évente általában kétszer, 21 napos időtartamokra tüzelni kezdenek. A macskáknál ez 3-15 napig tart, de évente legalább kétszer- háromszor.


Az ivartalanított állatok hamarosan abbahagyják a pároztatásra serkentő szaganyagok kibocsátását, így hamarosan elmaradnak a kertek alján ólálkodó “váratlan látogatók”, illetve az utcákon rohangáló kutyafalkák elől nem kell átmenekülnünk a másik oldalra.


A nem ivartalanított állatok csaknem felében megvan a lehetősége a daganatok kialakulásának. A nőstény egyedek első tüzelés előtt történt ivartalanítás után úgy találták, hogy ennek a lehetősége jóval alacsonyabb, és megszűnik az emlő és méhrák rizikója is.


A kandúrok illetve a kan kutyák a beavatkozás után néhány hónappal abbahagyják a nőstények keresését, így alábbhagy kóborlási vágyuk, amivel redukálódni látszik a verekedések során szerzett sérüléseik száma, mérgezések illetve az autóbalesetek során történő elpusztulás esetei. Csökken a prosztata megbetegedések száma, terület-jelölés ösztöne, és az agresszivitás. A heredaganat előfordulásával sem kell számolni.


A kutyák és macskák szerelmi élete ösztönparancsokon alapul, és nem pszichológia vezérli. Ha ivartalanítottak, nem érzik szaporodási kényszerüket, jobban kötődnek a családtagokhoz, és általában tovább élnek, mint társaik. A beavatkozás relatív biztonságos és fájdalommentes operáció, ha állatorvossal végeztetik. A műtét árát befolyásolja az állat kora, mérete, neme és egészségi állapota. Az operáció bármely korban végrehajtható, de legszerencsésebb az első tüzelés előtt, 6-7 hónapos korig.


Mítosz: Az ivartalanítási műtét nagyon sokba kerül.

Tény: Az állat életében egyetlen alkalommal kell a beavatkozást elvégezni.


Ha belegondolunk, a megelőzhető balesetek, sérülések, daganatos betegségek kezelése során felszámolt összeg ennek sokszorosa, nem beszélve egy esetleges autóbaleset során keletkező kárról. Továbbá az évente született kölykök felnevelésének költsége sem elhanyagolható.


Mítosz: Az ivartalanítás lustává és kövérré teszi az állatot.

Tény: Az állatok nagy része akkor lesz kövér, ha nem mozog eleget, és túl sokat eszik.


Mítosz: Legalább egyszer hagyni kell szülni őket ivartalanítás előtt.

Tény: Semmilyen átgondolt, biológiai alapja nincs ennek az állításnak.


Mítosz: Az ivartalanítás megtöri az állat lelkét.

Tény: Az ivartalanítás semmilyen negatív hatással nem lesz az állat lelkére. Az ivartalanítás a szaporodás szervrendszerére hat: megelőzendő a későbbi nemkívánatos kölykök születését, és azok elpusztítását.


Mítosz: Mi mindig találunk a kölyköknek barátságos otthont, szerető gazdit.

Tény: Sajnos azoknak a szerető gazdiknak, és meleg otthonoknak a száma elhanyagolható lehetőség a több ezer nem kívánt kutya és macskakölykök számához viszonyítva, amelyek elaltatásra vagy utcára kerülnek évente.

Dr Pay’r Ego


Bővebben...

Az ivartalanítás fontossága cicáknál

A kizárólag lakásban tartott macskák is jelölnek és ivarzanak. Nem csak a hímek, de gyakran még a tüzelő nőstények is vizelettel jelölik a területüket. Az utóbbiak általában 2-3 hetente, olykor 3 naponta, kedvesen-tolakodóan kezdenek az ivari ciklusba, amit eleinte örömmel fogad a család, míg az hangos éjszakai nyávogással, károkozással, agresszív magatartással vagy szökéssel nem jár. Ha nem tenyésztik a nem ivartalanított nőstényt, akkor megbetegedhet, ha pedig gyógyszeres kezeléssel nyomják el az ivarzását, akkor attól méginkább megbetegedhet. Míg a műtét növeli a nőstények várható élettartamát, addig a gyógyszeres kezelés jelentősen lerövidíti azt, ezért az ivartalanítás jelenti az egyetlen ésszerű megoldást. A macskák körében gyakori, általában rosszindulatú tejmirigy daganatok a mai ismereteink szerint kizárólag az első tüzelés előtti ivartalanítással előzhetőek meg, ezért a legjobb az alapoltások végeztével mielőbb megoperáltatni a nem tenyésztési célból tartott állatokat.


A tulajdonossal rendelkező kijáró macskák lakott területeken gyakran érintkeznek a kóbor és más kijáró társaikkal, amire a természetben élő macskák esetében alig akad példa. Ezért gyakran verekednek és szereznek sérüléseket, rendszeresen kapnak fertőző betegségeket, a gépjárműforgalom vagy az ellenséges beállítottságú kutyák és emberek áldozatául eshetnek, vagy meglepik a tulajdonosukat néhány alomnyi szaporulattal. Ön felkészült a kicsinyek fogadására? Meg tudja tartani őket? Vagy ismer olyan családokat, ahova elhelyezheti? És ha mások is ismerik őket és hasonló céljaik vannak, mert náluk is született felesleges szaporulat? Ha nem akar kellemetlenséget okozni saját magának, a szomszédainak, a barátainak és az ismerőseinek, emellett csökkenteni szeretné a macskája sérülésekhez és fertőző betegségekhez vezető “társas kapcsolatait”, akkor a legjobb, amit tehet, ha időben ivartalaníttatja! Az ivartalanított kijáró állatok ritkábban találkoznak a fajtársaikkal, kisebb területet védenek és járnak be naponta, ezért kevesebb veszély leselkedik rájuk, mint a nem ivartalanítottakra.


A tulajdonossal nem rendelkező kóbor macskák szinte korlátlanul szaporodnak, amíg etetik őket. Megélnének a természetben is, de az etetés hatására beköltöznek a lakott településekre, nagy csapatokat alkotnak, betegségeket szereznek és terjesztenek, emellett szabadon szaporodnak. Az utódaikat, ha azok egyáltalán megérik a választási kort, nem mutatják be az embereknek, így esélyük sincs arra, hogy a korai érzékeny periódus során megfelelően szocializálódjanak, ezért később sem tudnak hozzánk alkalmazkodni. Azok, amelyek életben maradnak, nem élhetnek másként, mint kóbor macska és ezzel a kör kezdődik elölről. Ezért mindenkinek, aki akár csak egyetlen nem ivartalanított kóbor macskát etet, azzal kell számolnia, hogy ezzel sok utód pusztulását okozza majd! Arról nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbb lenne időben befogni, ivartalaníttatni és így etetni azt az egyetlen kóbor állatot, mint az életben maradt utódokat is.


Bővebben...
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!